- ראשי/
- מאמרים ותיאורי מקרה/
- נעים מאוד ניתוח "קיסרי צרפתי" מאת ד"ר ישראל הנדלר – מומחה למיילדות וגניקולוגיה/
נעים מאוד ניתוח "קיסרי צרפתי" מאת ד"ר ישראל הנדלר – מומחה למיילדות וגניקולוגיה
ניתוח קיסרי הוא אחד הניתוחים הנפוצים בעולם, שכרוך בהחלמה ארוכה, תפרים וכאבים.
שיטה חדשה יחסית וידידותית יותר היא הניתוח הקיסרי צרפתי המאפשר ליולדת לחוות את הניתוח הקיסרי קרוב יותר ככל האפשר ללידה טבעית, אקטיבית, ולאחריה התאוששות תוך זמן קצר יותר ואפשרות לתפקוד וחזרה לשיגרה מהר יותר.
על הסיכונים הכרוכים בניתוח קיסרי צרפתי מאת ד"ר ישראל הנדלר – מומחה למיילדות וגניקולוגיה
"הניתוח הקיסרי כפי שאנו מכירים קיים מאז ימי קדם אסקלפיוס אל הרפואה הוצא מבטנה של אימו קורינוס על ידי האל אפולו- אביו. ומבוצע אלפי שנים. הניתוח הזה עבר אבולוציה ושינויים דרמטיים. בתחילה בוצע הניתוח בתקופה הרומית כאמצעי להפרדה בין האם לבין העובר לאחר מותם , מאחר ונאסר לקוברם בגוף אחד. עם התקדמות הרפואה נעשה הניתוח בנשים שעמדו למות מאחר ולא הצליחו ללדת מתוך מטרה להציל את הילוד כאשר כל הנשים נפטרו בניתוחים אלו. לפני כ 150 שנה החלו לבצע ניתוח קיסרי בו הצליחו להציל גם את האם וגם את העובר ועם השנים גם פיתחו שיטות אשר מפחיתות הסיכון לדימומים בניתוח מקטינות הנזק לרחם ובהמשך שיטות המקטינות את מידת הכאב ואף את הנזק לשרירי הבטן. כל שינוי בשיטת הניתוח היה כרוך במאבקים עזים בין אנשי הרפואה, כפי שאף היה מאבק בתחומים אחרים של כרורגיה כמו למשל הכנסת הניתוח הלפרסקופי . אני זוכר כי לפני כ 20 שנה ניתוח לפרסקופי נחשב מסוכן יותר מניתוח בפתיחת בטן לכריתת רחם בנשים מבוגרות או לכריתת כיס מרה. כיום אנו מתקשים לתת למתמחים שלנו מספיק התנסות בניתוחים בפתיחת בטן מאחר וכמעט כל ניתוחי האגן והגינקולוגיה הם לפרוסקופים או רובוטים. הכרורגיה מתפתחת ומשתנה ותמיד יש את אלו שיקבלו אותה ראשונים ויעזו ומנגד את אלו שיצקצקו בלשונם עד שלבסוף יאמצו גם הם את העתיד לחיקם. הניתוח הקיסרי המבוצע כיום ניתוח משגב לדך הינו ניתוח מצויין אולם עדיין הרופא הוא במרכז. השיטה הניתוחית נועדה להקל על המנתח לחלץ הילוד במהירות לבצע הניתוח במהרירת ולהמשיך לניתוח הבא. ההחלמה ממנו קשה והחוויה שעוברת היולדת ומשפחתה גורמת בכ 25% מהנשים לטראומה, לתחושת חוסר שליטה לקושי ב BONDING עם העובר , קושי בהנקה, קושי בטיפול בילוד, תחושת חוסר אונים וכאב עז. הניתוח נתפס כחוויה שלילית לעיתים קרובות.
הניתוח הצרפתי מנסה להתמודד עם כל אלו. אנו בשלב בחיינו בו אין להסתפק עוד בניתוח שמטרתו רק להבטיח את לידת הילוד בשלום זה ברור ומובן אליו. אנו בשלב בו המטרה היא ליצור חוויה חיובית המייצרת אוטונמיה אימהית, יכולת שליטה בניתוח יכולת בחירה יכולת לטפל בילוד. הניתוח הצרפתי הינו רק חלק משיטה זו. קראנו לשיטה הזו BIRTH OPERATION NATURALLY DESIGNEDBOND
אנחנו כבר לא מדברים על ניתוח קיסרי אלא על לידה בטנית. המורכבת מ 3 צעדים:
- האם ובן/ בת זוגה הינם חלק פעיל מרכזי ומועצם בלידה אשר חווים את חווית הלידה הבטנית במהלך הניתוח
- הניתוח מאפשר BONDING מלא ומיידי עם הילוד
- הניתוח מאפשר החלמה מהירה ויכולת לטיפול עצמי של האם בעצמה בילוד ובסביבתה הקרובה
השימוש במנשפית ללידת הילוד, נוכחות דולה בלידה והניתוח הצרפתי המאפשר כבר כעבור 3 שעות לתפקד ולאחר יומיים ללכת הבייתה הינם חבילה אחודה היוצרים חוויה שמחה ומעצימה. זהו השלב הבא בלידות הבטניות השלב שלאחר הניתוח הקיסרי הקיים. יקח עוד זמן עד שהמגמה הזו תתפוס ותהיה חלק מהמכלול המיילדותי בכל בתי החולים אך אין לי ספק כי זה הכיוון. בדרך לשם נכונו עוד מאבקים רבים ומאחר וקשה להביע דברים כנגד ההחלמה המהירה והאושר של הנשים נמצא אנשים המעלים את נושא בטיחות הניתוח ו טוענים כי הוא מסוכן או לא מתאים לנשים כאלו ואחרות. הניתוח הצרפתי דורש עקומת לימוד, אחרי 23 שנה במקצוע המיילדות הייתה גם לי עקומת לימוד עד שרכשתי היכולת לבצעו כראוי. האמינו לי כרופא בכיר ומנוסה זה לא פשוט לקבל ביקורת והדרכה מהרופא שמלמד אותך שלעיתים אף צעיר ממך. חלק גדול ממצקצקי הלשון אינם רוצים לעבור את תהליך הלימוד הם מאד מיומנים במה שהם עושים למה להתחיל משהו חדש?!
אבל כשאתה שם זו חוויה מדהימה. אין דרך חזרה הניתוח הזה עדין אלגנטי מכבד את גוף האשה את האנטומיה האוטונטמיה שלה מכבד את הילוד ואת גיחתו אל העולם.
בכל ניתוח יכולים להיות סיבוכים גם בניתוח הצרפתי אך שיעורם מנסיון של אלפי ניתוחים שבוצעו כבר נמוך ביותר, זה לא הוכח מאחר ולא בוצעה עבודה השוואתית לניתוח הקיים. על כך אנו עובדים בימים אלו.
עם זאת בכל פעם שקורה סיבוך במהלך לידת ילוד בטנית וסיבוכים מתרחשים בניתוחים קיסריים רגילים לעיתים מזומנות-אם שיטת הניתוח הייתה צרפתית רבים ישמחו לשייך הסיבוך לשיטה. אך לא כך הוא הילד שנולד וסובל משיתוק עבר ברור מקיף ונמצא כי מדובר בבעיה שהתרחשה טרם הלידה ואינה קשורה כלל לניתוח, אך כמובן שניסו לקשרה.
אתמול למשל בביח חולים מסוים ידוע לי כי לאחר ניתוח קיסרי רגיל אשה הייתה צריכה לעבור ניתוח חוזר עקב דימום משרירי הבטן. לו הייתה עוברת הניתוח הצרפתי כמובן שהיו מאשימים את השיטה. בניתוח קיסרי אחר שנודע לי שבוצע לפני שבוע הרחם לא התכווץ והאשה נאלצה לקבל דם. שוב אם היה זה נעשה בניתוח הצרפתי היו מאשימים בכך את הטכניקה.
כבר ביצענו 80 ניתוחים מסוג זה באופן ישיר ועוד 20 במסגרת המחקר בבני ציון. לשמחתי הניתוחים עוברים בשלום חלק מהנשים ממש ללא כאבים חלקם מעט יותר כאובות ביום יומיים הראשונים אך כולן מאושרות וכעבור שבוע מי שצריכה להגיע לברית הולכת זקופה חופשית ומאושרת ומי שצריכה לטפל בילידם האחרים בבית עושה זו בשמחה וללא כאבים. והילודים בריאים ונולדים בשלום. אמרו לי רופאים מסויימים שראו את חילוץ הילוד שהינו ממושך יותר ופרשו אותו בטעות כחילוץ קשה- מדוע אנו צריכים לאמץ שיטה חדשה לניתוח קיסרי אם יש לנו שיטה טובה שעובדת ובטוחה ואילו כאן לטענתם לא הוכחנו מספיק את הבטיחות. הגבתי בשאלה- מדוע אנחנו מאפשרים לנשים ללדת לידה רגילה אחרי ניתוח קיסרי (VBAC) כאשר יש לנו אפשרות בטוחה יותר שנקראת ניתוח קיסרי חוזר הרי ברור שניתוח קיסרי חוזר לא מסכן האשה בקרע רחמי ובטוח יותר ועל כך לא היה לאותם רופאים מענה. אך יש מענה אנו עושים זאת כי היולדת רוצה לחוות לידה וגם אם יש סיכון בלידת VBAC הוא קטן ואנו לוקחים אותו.
באופן דומה נשים רוצות לחוות ניתוח קיסרי כלידה בטנית מעצימה והשיטה הזו שיטת BOND מאפשרת זאת ויש לאמצה על כל מרכיביה. אי אפשר לעצור את את המהפכה הזו. אנו לאט לאט גם נפתחים לשאר העולם. מייסדים מסלול לימוד מסודר ומובנה לרופאים למיילדות ולדולות המעוניינם להשתלם,מבצעים את המחקרים הנדרשים מופיעים ומציגים השיטה בכנסים ברחבי העולם וזזים קדימה. שיהיה בהצלחה לכולנו"
גם בצלקת לאחר ניתוח קיסרי ניתן לטפל רוצה להבין איך? צרי קשר בטלפון: 08-6386415
ליריעות סיליקון לאחר ניתוח קיסרי>>>